Jeg liker veldig godt Alien-filmene og har sett alle filmene om igjen opp til flere ganger. Det er noe med atmosfæren i filmene som gjør filmene veldig realistiske.
Det er en av de sci-fi filmene som kommer ut av den perioden når det ble brukt live-action dukker, noe jeg personlig liker mye bedre i film enn dagens dataeffekter. Det gir en mye mer detaljrik opplevelse av det som fortelles og det ser til tider mye mer realistisk ut. Problemet med dataeffekter er ofte at det blir litt «over the top» til tider – det enkle er ofte det beste.

Med denne fasenasjonen av Alien har jo jeg selvfølgelig vært veldig interessert i alt som har med dette universet å gjøre, spesielt spillene. Det finnes veldig mange spill basert på dette universet og de spillene som er mest kjent er nok Alien Vs Predator-serien.

I 2001 ble Alien Vs Predator 2 lansert på PC og jeg husker hvor imponert jeg var over grafikken og detaljene. Du kunne velge å spille som enten Alien, Predator eller Marine, som da var menneske, og alle hadde sin helt egen campaign gjennom spillet.

Min favoritt var uten tvil den delen hvor du spiller som menneske. Til da hadde jeg aldri opplevd et spill som var mer spennende enn Alien Vs Predator 2. Det å gå rundt i mørket med kun en bevegelsesensor, som er en veldig kjent ting fra filmene, kunne gi deg frysninger nedover ryggen – det var bare helt enormt spennende. Og faktisk fungerte spillet veldig bra også. Historien var imponerende, grafikken var imponerende, og selve fysikken rundt skyting og gameplay fungerte enormt bra.

Alle spill fra Alien-universet både før og etter Alien Vs Predator 2 var i grunn helt elendige. Det virker som spillselskapene som har tatt tak i produksjonen aldri helt har skjønt hva Alien handler om, og det virker som de har vært mer ute etter å tjene penger på varemerket enn å gi oss kvalitets underholdning.
I 2010 kom det en ny utgivelse av Alien Vs Predator på Steam og jeg tenkte at nå endelig er det et spillselskap som har gjort spillet om igjen for å faktisk redde inn spillserien, men nei, jeg tok grådig feil. Hele spillet var en kolossal skuffelse.

Men så i 2014 kom Alien: Isolation, og det er muligens det beste spillet jeg spilte i 2014. Jeg har spilt gjennom spillet flere ganger og jeg storkoser meg hver eneste gang. Teamet bak spillet har tydelig en kjærlighet til de originale filmene og har stort fokus på å gjenskape den følelse vi alle liker så godt fra filmene.
I det du starter spillet og menyen kommer opp på skjermen skjønner du med en gang at dette er gjennomført. Det har tydelig preg og detaljer fra filmene.

Spillet tar for seg at du spiller som et menneske. Her er det ikke lengre valg om å spille som Alien eller Predator, men det er nøyaktig derfor spillet også er så fantastisk bra. Igjen sitter du med denne følelsen av å være jaktet på. Alt du har er mørket rundt deg og en bevegelsesensor. Selvfølgelig har du også våpen, men dette hjelper i grunn fint lite når du først treffer på alien.
Detaljene rundt deg inne i spillet er som tatt ut rett fra den første Alien-filmen. Det er også et filter over skjermen som gjør hele bildet litt skurrette, og det høres kanskje litt rart ut, men det skaper en utrolig spesiell og Alien-tro følelse over det hele.

alien-isolation-radar

Som datteren til Ellen Ripley, fra de originale filmene, skal du prøve å finne ut hva som faktisk skjedde med din mor. Underveis havner du på en romstasjon hvor det er tydelig at menneskene ikke lengre er på toppen av næringskjeden. Her havner du i trøbbel med både andre mennesker som prøver å overleve og et automatisk forsvarssystem basert på roboter som har gått helt amok.
Og som om det ikke var nok blir du konstant jaktet av en alien.

Måten den kunstliggeintelligensen rundt alien er bygget på i spillet er helt magisk. Du kan tydelig høre at den kryper rundt i ventilasjoner både over og under deg. Lager du for mye lyd er det garantert at den vil løpe i mot deg, og det beste av alt er at du aner aldri når alien vil komme klatrende ut av ventilasjonen og inn i rommet du er i. Når og hvor er helt tilfeldig, og det er nøyaktig derfor dette spillet er så fantastisk bra.

AlienIsolationAmandaRipley

Du har noen våpen på deg, men som de fleste som kan Alien-universet vet, så hjelper det fint lite med våpen mot en alien av denne typen. Derfor havner du veldig ofte i situasjoner hvor du bare må gjemme deg og håpe på det beste. Følelsen når du står inne i et skap og alien står rett utenfor og sniffer etter deg er bare helt ubeskrivelig. Spillet har virkelig klart å fange den grøssende spenningen fra de gamle filmene.

Musikken er korrekt, lydeffektene er korrekt, historien er korrekt, og universet det skjer i er også helt korrekt. Som en fan av Alien-filmene må jeg virkelig si at dette er det beste spillet, basert på samme univers, som noen gang er laget. Jeg har spilt gjennom spillet flere ganger og jobber nå gjennom spillet på Nightmare-mode som gjør spillet…vel…forferdelig skremmende – jeg storkoser meg hver eneste gang jeg spiller det.

Er du over 18 år og leter etter et spill som er stort, grøssende, spennende og ikke minst bra, så er Alien: Isolation absolutt å anbefale. Har du ikke sett filmene før så kan det være lurt å se de før du spillet spillet. Bare for å få en mer forståelse over hva det hele går ut på.

Hva er din mening om spillet?