Planlegger du å drive med video-blogging eller bare trenger et kamera som er kompakt og lett å ta med seg for å gjøre enkle opptak? Da er dette kamera absolutt å anbefale.

Designet er veldig unikt og tydelig siktet mot de av oss som lager video-blogger. Kameraet er veldig lett og ligger stødig i håndflaten din i stedet for at du må vri håndleddet ditt for å filme deg selv, som ofte er et problem med andre type kameraer. Skjermen kan også løftes opp og peke både bakover og forover slik at du kan se deg selv når du prater til kamera.
Grunnet at du har det i håndflaten din er det også veldig lett å stabilisere kamera ved å være litt avslappet i armen og gi kamera fjæring.

Det lille kameraet er også perfekt for å ha i lommen, slik at du kan ta det med deg hvor enn du ønsker. En ting jeg kan se som et lite problem med dette over lengre tid er at skjermen peker utover når det er pakket sammen, som da kan føre til riper i skjermen etterhvert.
Skjermen er touchscreen, som vil si at du styrer hele kameraet med skjermen din. Du kan også koble det opp til din egen smarttelefon og styre kamera via telefonen.

Canon Legria Mini

Foran på kamera er det to mikrofoner som da skaper stereo-lyd. Lyden i kamera er i grunn veldig bra, men kan fort bli et lite problem ute i litt vind – noe som i grunn gjelder de fleste kompakte kameraer. Problemet er at straks det kommer vind inn på mikrofonen så blir lyden automatisk dempet ned, noe som gjør at dybden i lyden fort forsvinner og stemmen din med.
Men dette betyr ikke at det er ubrukelige mikrofoner på det, jeg er meget fornøyd med lyden så langt.
Kameraet har også eget stativ innebygget på undersiden. Dette kan vippes ut for å kunne sette kamera fra deg og selv velge vinkelen det skal stå i. Igjen perfekt for oss som driver med video-blogg.

Men det skal sies at alt er ikke perfekt med designet. Et problem jeg fort oppdaget var at knappene på siden av kamera lett var i veien. Opp til flere ganger mens jeg filmet klarte jeg å trykke på «Playback»-knappen som førte meg inn på menyen over videofilene og opptaket stanset brått opp.
Du må også starte å stoppe selve opptaket via en veldig liten knapp på skjermen i stedet for på siden, noe som kan være litt upraktisk noen ganger.

Kamera har også flere innstillinger for å kunne brukes i diverse omgivelser, som utendørs, innendørs, kveldstid og selvfølgelig «automatiskmodus», pluss flere.
Dette gjelder også mikrofonen. Du kan selv velge om den skal stå på automatisk for å best matche lyd-nivåene rundt deg, eller om du ønsker den på innstillinger som passer bedre for en tur ute i skogen med fugler som kvitrer, eller en tur gjennom byen hvor all støy fra biler og vind mer eller mindre forsvinner. Alt dette gjøres kjapt via menyen på skjermen.

Batteritiden er noe lav og batteriet som følger med er svært lite som gjør at kamera ikke holder så veldig lenge, vertfall rett ut av boksen. Det er fult mulig å kjøpe større batteri slik at du kan bytte på disse mens du er ute på tur. Et veldig stort pluss er det at det også følger med en egen lader til kamera, slik at du slipper å ha batteriet i kamera for å lade.
Dette betyr at du kan bruke et batteri mens du lader et annet – derfor blir plutselig levetiden ikke noe spesielt problem.

Canon Legria Mini

Kameraet er selvfølgelig full 1080p HD og tar opp i 30 FPS, 17 – 24 mbps. Det er også en vidvinkellinse på kamera som er et stort pluss når det kommer til å filme deg selv. Publikumet ditt ser mer rundt deg, og slipper å telle hår i nesen din.
Det er også funksjoner som gir deg muligheten til å ta opp i slowmotion, fastmotion, og også en funksjon som tar opp video på fast intervaller, som automatisk blir klippet sammen til en sammenhengende video – kan f.eks brukes til å dekke en reise ombord i bil eller fly.
Det er ingen optisk-zoom funksjon på kameraet, som kanskje kan være til bry for noen, men det er derimot bygget inn en digital-zoom. Denne har kun to steg, enten full zoom eller ingen zoom.
Men alle burde egentlig vite at digital-zoom er noe du aldri skal bruke ettersom det skalerer ned bildekvaliteten noe kolossalt.
Du kan også bruke kamera til å ta bilder med. Denne funksjonen er ikke noe jeg har testet noe spesielt ut, men bildene blir fine og klare – men hvem vil egentlig bruke et kamera med kraftig «fisheye»-vidvinkellinse for å ta bilder?

Overføringen av filer gjøres via en enkel USB-kabel og det er ingen nødvendige installasjoner eller lignende. Alt går lekende lett og dette gjelder også bruken av selve kamera. Alt i menyene har en forklaring, og du lærer hvordan du bruker kameraets funksjoner på under en halvtime.

Så for å oppsummere vil jeg si dette er et kamera å anbefale, da spesielt med tanke på video-blogger. Lyden kunne ha vært litt bedre, men er langt fra dårlig.
Det finnes en nyere modell av samme kamera som heter Canon Legria Mini X som har en av de beste mikrofonene i et kompakt kamera noen sinne. Jeg har bestilt et slik og kommer til å teste det ut og også blogge litt om det.

Prisen på dette kamera er ca 3000 kr – utrolig billig med tanke på kvaliteten du får for pengene.