De som kjenner til meg og følger meg vet nok at jeg som regel alltid snakker positivt om spill, men ikke denne gang…

962666-12-1355244797784

Noen ganger er det ting med den moderne spillindustrien som bare får meg til å tenne på alle plugger, slik som nå i kveld.
Her sitter jeg med høy feber, influensa og en syk hoste å tenkte at jeg skulle trøste meg selv ved å kose meg med et spill utover kvelden.
Så jeg installerte Diablo 3 ettersom jeg er stor, stor fan av Diablo og Diablo 2. Egentlig vil jeg ikke bruke så mye tid på Diablo 3 siden jeg allerede før jeg har satt meg skikkelig inn i det vet at det ikke er forgjengerene verdig. Utenom det er jeg også veldig opptatt med jobb og har lite tid til et slikt spill.

Jeg tenkte siden jeg er syk og mer eller mindre har låst døra å skrudd av telefon så er det liksom min tur nå. Endelig kan jeg bare glemme alt som har med youtube, facebook og serveren vår å gjøre, å bare kose meg med Diablo 3 til jeg er frisk.
Men er det mulig tror du? Nei, det viste seg å være veldig umulig det!

Når jeg vokste opp var spill veldig, veldig populært. Nå sier jeg det som om det ikke er populært den dag i dag, men poenget mitt er at spill var populært på en annen måte. Da jeg var ung ble spill satt pris på uannsett hvor «bra» de egentlig var.
Ta f.eks. spillet Commander Keen – når jeg tenker tilbake er dette et av mine aller beste spillminner, men på samme tid vet jeg at i dag ville spillet bare vært helt latterlig dårlig, men grunnen for jeg har så gode minner fra det er enkelt å greit av den grunn at det fungerte!
Slik var det med alle spill på den tiden. Du startet spillet og spilte det. Selvfølgelig var det bugs, men bugs ble en del av sjarmen i spillet. Poenget mitt er at du installerte spillet, startet det og spilte det. Finito!

Når jeg spilte Diablo og Diablo 2 så var det bare å sette i disken, kjøre installer, og spille spillet. Åh, for en fantastisk opplevelse det var!
Det ble oppdaget mange bugs i begge spillene og dette ble fikset fortløpende med patcher til spillet, eller oppdateringer. Det fine derimot var at du trengte ikke bry deg om å oppdatere, om du var fornøyd med din første installasjon så kunne du bare spille videre å nyte det. Så utrolig genialt!
Mens i dag er melodien noe anderledes…

 

Dag 1

Jeg har valgt å bruke Diablo 3 som hovedeksempel i dette innlegget ettersom det var det spillet som nettopp fikk meg til å fyre på alle plugger.
Tidligere har jeg hatt et veldig dårlig å tregt nett her hvor jeg bor, noe som betyr at jeg har hatt lagg på de fleste spill online. Av den grunn har ikke jeg fått nyte et av mine største forventninger – Battlefield 3.
Battlfield 3 har jo som de fleste vet fokus på multiplayer, men med elendig nett kunne jeg bare glemme det.
Så derfor valgte jeg å kjøpe Diablo 3, jeg trengte et singleplayer spill som har dyp historie og genialt gameplay. Jeg valgte å kjøpe spillet digitalt, selv om det tok meg år og dager å laste det ned, men endelig var det der. Endelig kunne jeg fortsette den episke historien fra Diablo 2!

Jeg starter spillet og blir bedt om å logge inn… Noe som aldri er et bra tegn.
Da var jeg klar, etter så utrolig mange år var det endelig tid for å spille Diablo 3, helt alene, singleplayer! Dette blir kos! Jeg trykker login…jeg venter…og venter…og venter…og venter…og venter…
«Failed to log in…»

Jeg eksploderte! Jeg tror faktisk jeg sa noen stygge ord inni der et sted. Failed to log in?! Jeg sitter jo her å skal spille alene, singleplayer, hvorfor i svarteste bananer å kryddermiks skal jeg logge inn da?
Jeg prøvde igjen, jeg ventet….og ventet….og ventet…og ventet…»Failed to log in…»
Altså…hallo! Start da! Jeg har nettopp brukt over 400 kroner på dette, ventet flere timer på å laste det ned og flere år på at det skal komme ut.
Etter å ha prøvd sikkert 40 ganger så ga jeg opp, og hadde vel der og da bestemt meg for at Diablo 3 var et møkka spill…

 

Dag 2

En ny dag kryper over horisonten og jeg har fått roet meg litt ned. Jeg har kommet frem til den konklusjonen at kanskje det bare var veldig stor pågang på spillet ettersom det nettopp hadde blitt lansert, men det gjorde meg fortsatt ikke helt enig i det at jeg måtte logge inn for å spille singleplayer.
Så jeg starter spillet igjen klar til å prøve på ny, men neeeeeeeeida, selvfølgelig kan det ikke starte enda, det er jo kommet en ny oppdatering som jeg blir TVUNGET til å laste ned. Flott…enda noen timer med nedlasting…

Noen timer senere prøver jeg igjen og endelig starter spillet opp. Jeg kommer til login screen og er rå klar for å gjøre et nytt forsøk på å starte spillet, som jeg har betalt for å få spille vel å merke.
Jeg trykker login og opp på skjermen kommer det noe om at kontoen min har misstenkelig aktivitet og er derfor blitt sperret. Du vet de stygge ordene som begynner på F og H? De fosset ut av munnen min.
Hvordan kan dem selge et spill som det så langt har tatt meg en og en halv dag bare på å starte?

Jeg sjekket opp litt på battle.net og det viste seg at kontoen min var sperret grunnet at det var stadig ny ip som prøvde å logge på spillet med min bruker. Grunnen for ip greiene var enkelt å greit det at internettleverandøren jeg hadde ga meg ny ip flere ganger i døgnet. Dette tok battle.net som hacking og sperret meg ute.
Men jeg fikk svare på noen hemmelige spørsmål og fikk den låst opp igjen! Så da prøver jeg igjen!

Brukernavn, passord, og login. Og ja! Endelig! Jeg er inne! Etter så utrolig mange år er jeg endelig inne i Diablo 3!
Jeg gikk straks inn på grafikk instillinger å stilte alt til full grafikk, så rett inn på «Create new character». Til slutt endte jeg opp med en barbarian med navnet Addexio, noe som ikke akuratt kommer som en bombe.
Alt stresset for å komme så langt var på en måte glemt, nå var det endelig min tur. Jeg følte meg som et lite barn igjen. Jeg trykker start, og en episk intro kommer på skjermen.
Det er nesten som jeg sitter med litt klump i halsen, så episk er dette.

Der, endelig, er jeg inne i selve spillet. Jeg kan klikke, figuren min beveger seg. Grafikken ser fantastisk ut, musikken har tydelige kjennetegn fra forgjengerene.
Dette her er jo bare helt fantastisk! Vent! Hva?! Lost connection?!!!!
Er det seriøst mulig? Hvor vanskelig skal det være å få spille dette spillet?
Etter å ha gått inn å ut flere ganger får jeg kun samme melding som gårsdagen, «Failed to login…». Jeg vurderte å avinstallere spillet men bestemte meg for å gi det en dag til. Alle gode ting er 3, er det ikke?

 

Dag 3

Jeg starter spillet, alt fungerer, jeg får logget inn. Jeg er faktisk litt overasket. Alt går liksom så glatt i dag. Det er til og med kommet opp en rute med tekst inne i spillet med en driftsmelding fra battle.net som lyder som følger – «Because of server overload, there may be difficulty logging in…» eller noe sånn. No shit, Sherlock? Really?
Det tok dem 3 dager å finne ut det?

I dag ser ting ut til å fungere. Jeg logger på, finner figuren min og trykker meg inn i spillet. Den episke musikken er tilbake, og jeg begynner å bevege meg innover i spillet.
Der er de første fiendene, endelig skal jeg få teste ut gameplayet og sammenligne det med forgjengerene. Jeg springer bort til fienden, trykker på fienden for å slå den, og jeg venter…og venter…og venter…og venter…og DER tok han skade. Jeg tenkte egentlig bare «Jaha?».

Fiende nummer 2 kommer løpende imot meg, jeg trykke på han for å slå, og jeg venter…og venter…og venter, ja du skjønner tegningen. Noen sekunder senere så tar fienden skade.
Det viste seg at det å slå noen i spillet tydligvis var veeeeeeeldig komplisert. Jeg satt her å skulle spille singleplayer, men neida, alle slagene mine måtte registreres hos battle.net, så egentlig satt jeg online. Og på grunn av at jeg hadde dårlig nett fra før da fikk jeg lagg på hvert eneste slag jeg tok i spillet. Om jeg skulle plukke opp loot kunne det ta 5 – 6 sekunder etter jeg klikket på det før det i det heletatt ble plukket opp.
Latterlig, patetisk og IKKE forgjengerene verdig.

Så det jeg kom frem til etter 3 dager med arbeid var at spillet var ubrukelig for meg for jeg hadde dårlig internett forbindelse. Ikke en gang singleplayer skulle jeg få nyte, er det seriøst mulig?
Jeg ga opp, og avinstallerte. Og jeg bestemte meg vel for å aldri spille Diablo 3 igjen, ettersom jeg visste at Torchlight 2 var rett om hjørnet. Som, by the way, er 100000 ganger bedre!

 

Dag 204

Endelig får jeg nytt internett! Endelig kan jeg spille spill uten lagg! 😀
Jeg er veldig, veldig happy, men på samme tid ligger jeg veldig syk som nevnt tidligere. Så for å trøste meg selv vil jeg spille noe anderledes, som jeg ikke har spilt før, og tanken faller på Diablo 3.
Jeg bestemmer meg for å installere det i grunn kun for å bevise at nå kan jeg også spille Diablo 3 uten lagg!

Denne gang tok det ikke fult å lang tid å installere, og innloggingen gikk mer eller mindre knirkefritt. Den gammle figuren min var der enda. Endelig! Diablo 3!
Jeg starter spillet, og vet du hva? Alt fungerer perfekt! Jeg sitter ut kvelden å spiller hele «Act 1». Jeg kommer vel også frem til konklusjonen at kanskje jeg var litt tidlig ute for å dømme Diablo 3 og kommer frem til at det faktisk er et bra spill.

 

Dag 205 (i dag)

Det er en ny dag, jeg er fortsatt syk, men jeg våkner med et smil. For jeg vet at jeg skal spille «Act 2» av Diablo 3. Jeg finner meg te, Doc og setter meg under dyna. Starter spillet, alt går perfekt.
Vel, helt til jeg trykker login… «Failed to login…»

Altså, nå er det nok! Nå er det seriøst nok!
Jeg oppdager at det er kommet en ny sånn liten rute fra battle.net med en driftsmelding. Der står det at serverene vil være nede så å si hele Tirsdagen grunnet oppdateringer og fiks.
Ok. Greit. Det er jo fint at dem tar vare på serverene, og oppdaterer dem, og faktisk informerer oss om det. Men hvorfor, HVORFOR, skal det påvirke meg?! Jeg har betalt for et spill som jeg skal spille singleplayer, IKKE multiplayer, men singleplayer, så hvorfor i svarteste skal en server oppdatering påvirke meg?

Det er jo helt latterlig at jeg skal bruke 205 dager på å få spille et spill som jeg bare vil spille…ikke noe mer. Jeg vil bare spille det…vær så snill?

Så har jeg fått spilt Diablo 3 i dag? Nei…
Anbefaler jeg Diablo 3 til noen? Nei…
Liker jeg Diablo 3? NEI, Diablo 3 er et dritt spill og Blizzard har klart å ødelegge serien totalt!

 

Konklusjon

Hele poenget mitt med dette innlegget er at spillindustrien i dag kan være veldig, veldig frustrerende. Det er ikke som gode gammle dager lengre, hvor du satt spillet inn i maskinen, installerte, og spilte gjennom spillet. I dag må du kjempe for å i det hele tatt komme inn i spillene.
Ta feks Steam. Steam er idiotisk!

Jeg spilte veldig ofte Half Life 2 og for en stund tilbake måtte jeg flytte, eller bytte leilighet. Ikke at det var noe problem. Jeg pakket alt jeg hadde, flyttet meg å pakket alt opp igjen. Eneste negative med dette var at jeg ikke hadde internett igjen før om 2 uker. Så hva gjør jeg i mellomtiden uten internett? Jo, jeg spiller noe singleplayer spill.

Så jeg starter Steam for å spille litt Half Life 2, men neeeeeeida, det får jeg visst ikke lov til. Det viste seg at Steam hadde begynt å laste en oppdatering til Half Life 2 før jeg flyttet, men ikke blitt helt ferdig. Så når jeg da startet steam uten internett får den ikke fullføre oppdateringen, og jeg sitter der uten Half Life 2 i to lange uker.
Og det som gjør meg forbannet ved dette er at jeg har faktisk betalt ekte penger for spillet, ikke for å bare kaste bort penger, men for å spille spillet.

Så hvorfor? Hvorfor må vi ha alle disse auto oppdateringene? Alle login greiene? Hvorfor ikke bare, installer, spill, og nyt!?

Og det værste av alt er at nå er disse problemene i ferd med å ta over spillkonsoller også, hvor hele poenget er å sette disken i maskinen for å nyte et spill! Men det får vi ta en annen gang…