Jeg fant ut at jeg ikke kan ha en blogg uten å nevne favoritt filmen min!

Dette er en film jeg helt tilfeldig kom over for lenge, lenge siden. Jeg er stor fan av Kevin Spacey, og for en god stund tilbake hadde jeg bare sykt lyst å finne en ny film med Kevin Spacey som jeg enda ikke hadde sett, og plukket ut en helt tilfeldig. Valget havnet på K-Pax. Herregud for en nydelig film!

kpax

K-Pax har alt, humor, drama, spenning, mystikk, utrolig bra skuespill, fantastisk musikk og et manus som får alle andre manus til å skjelve i buksene. Jeg har sikkert sett denne filmen 50 ganger til nå, og jeg kommer til å fortsette!

Filmen handler om en person som kaller seg for Prot. Prot dukker opp på en togstasjon i en travel by i USA, uten kofferter eller annen bagasje. Han har kun det han har på seg. Solbriller, klær og et smil som er magisk i denne filmen. Han står helt stille å folk må bane vei rundt han. Etterhvert blir politiet tilkalt ettersom denne mannen virker noe rar der han står.
Politiet prøver å kommunisere med mannen, men han har noen merkverdige svar og folk skjønner straks at her har de med en skrulling å gjøre. Prot blir fraktet ut av togstasjonen og havner etterhvert blandt en drøss med leger som mener han ikke er helt i sine fulle fem.

Etterhvert blir Prot satt inn på et sinnsykehus, eller et bedre navn er vel kanskje sykehjem, hvor han blir tildelt en lege som skal finne ut hva som er galt med kjære Prot. Jeff Bridges spiller Dr. Mark Powell, og jeg vil våge å si at dette er det beste skuespillet han noen gang har fremført. Dr. Powell er veldig skeptisk til denne nye pasienten og stiller de vanlig psykolog til pasient spørsmålene for å kartlegge hvem denne mannen er.

Prot påstår han er fra en annen planet, som ligger 1000 lysår borte fra Jorden, med navn K-Pax. Videre forteller han at han har kommet til Jorden via en lysstråle og er her for å studere planeten vår å dokumentere mest mulig. Han viser stor kjærlighet for planeten vår, spesielt fruktene, og han påstår at dette ikke er første gang han har besøkt jorden. Dr. Powell blir naturligvis skeptisk til denne historien og starter prosessen å kartlegge hvor Prot egentlig kommer fra og hvem han er. Men på samme tid klarer ikke Dr. Powell å unngå å bli fasinert av alt Prot forteller.

Prot har en fantastisk visdom og prater på ett stadie som få mennesker på denne planeten har evnen til. Han er vennlig, snill, behaglig og mener åpentlyst ingen noe form for vondt. Dr. Powell kan ikke la være å bli fasinert, og gjennom å studere denne mannen oppdager han saker og ting som bare gjør han enda mer fasinert.
Det blir også gjort fysiske prøver på Prot for å finne ut om han har noen form for sykdommer, og da labratoriet finner ut at Prot kan se ultraviolet lys, som ingen mennesker kan, skjønner plutselig Dr. Powell at her kan han faktisk være i kontakt med et vesen fra en annen planet. Fasinasjonen blir bare enda større.

Prot sier også klart i fra til Dr. Powell at han må tilbake til K-Pax, og han kommer med en dato når han på ny skal hoppe på en lysstråle å reise tilbake til K-Pax. Dr. Powell blir besatt på denne datoen, og mener at noe i Prots barndom har gjort at denne datoen er viktig. Som psykolog kan han ikke la være å tenke at denne datoen vil være dagen Prot fullstendig kollapser på grunn av traumer tidligere i livet.
Prot blir tatt inn i hypnose program for å kartlegge barndommen, og da dukker det opp en helt annen person. En person som tydelig har hatt en vond barndom og en hendelse i livet som tydelig kan gjøre hvem som helst gal. Men straks Prot er ute av hypnosen er han tilbake til sitt vanlige. Han skriver, leser, sprer glede og harmoni blandt alle pasientene på sykehjemmet. Prot er fantastisk.
Men Dr. Powell vil ikke gi opp, han er fast bestemt på å finne ut hvem denne personen er. Men ting vil vise seg å være mye dypere enn Dr. Powell først hadde antatt…

Jeg vil ikke røpe for mye i fra filmen, men jeg føler det er viktig å få frem at dette er en film med mye dialog, mye tenking og en fantastisk hirstorie. Når jeg ser denne filmen sitter jeg med en glede inni meg som er helt uforklarlig. Det er som om Prot gjør noe med deg. Jeg kan faktisk si at etter jeg så denne filmen første gang ble livet mitt forandret, og jeg spiser ikke frukter på samme måte som før…

Ønsker du en dyp film, god film, ekte og realistisk film, da må du se K-Pax. Du vil elske den!