Her om dagen satt jeg meg ned med VR-systemet til PlayStation for å se om det var kommet noe nytt spennende jeg kunne teste ut.

Jeg tok en titt gjennom butikken og kom over et VR-spill som heter Statik Institute – og jeg tror aldri jeg har hatt det så moro med et VR-spill noen gang!

Spillet er et indie-spill utviklet av Tarsier Studios, som holder til i Malmø, Sverige, og har rundt 45 ansatte – sier dem hvert fall selv.
Jeg derimot vil heller si de har 45 genier ansatt. Spillet er tvers gjennom genialt!

Spillet er basert på at du sitter i en stol, koblet til en eller annen rar mekanisme som kommer over ryggen til stolen og er festet til hodet ditt.

Foran deg i et vindu, over en eller annen stor konsoll med mange forskjellige knapper på, står det en person iført en hvit frakk og han har en notistavle i hendene. Rundt deg er det alt mulig av redskaper, skjermer, datamaskiner og kabler.

Hendene dine er… vel, de er ikke der. I stedet er de låst fast inni en boks. Nesten som et høyteknologisk håndjern.
Det er en boks med to hull foran og du har altså hendene dine inn i hvert av de hullene, og boksen sitter nå fast på håndleddene dine.

Du kan rotere boksen foran deg ved å rotere på spillkontrolleren din. På denne måten kan du se boksen fra alle vinkler du måtte ønske, eller hvert fall de vinklene håndleddene og armene dine tillater.

Boksen du har låst fast på hendene dine ser veldig høyteknologisk ut. Den har diverse kabler som går i alle mulige retninger, led-lys, brytere og andre bevegelige deler.

maxresdefault

Så der sitter du, mens denne mannen i hvit frakk prater til deg over høyttalersystemet. Måten han prater på og det han sier, pluss det faktumet at du tydelig sitter i et laboratorium, gjør at du fort skjønner du er del av et eksperiment. Men hvilket eksperiment?

Etter han har delt noen ord stopper han å prate, og der sitter du, med ingen instruksjoner på hva du skal gjøre – ingen instruksjoner i det hele tatt.

Så naturlig begynner du å trykke på tilfeldige knapper, og det er da du innser at alle knappene har en eller annen funksjon som enten aktiverer eller flytter noe på boksen rundt hendene dine, eller at de påvirker noe i rommet rundt deg.

Du begynner så å lete etter en logikk i alt som aktiveres, deaktiveres og flyttes på. Sakte men sikkert oppdager du en logikk og du begynner å løse puslespillet.

Og det er dette spillet handler om. På hvert brett i spillet sitter du fast i en stol med en ny boks rundt hendene dine.
Denne mannen som tydelig driver med et eller annet forsøk på deg deler noen ord med deg, og plutselig sitter du der alene med et puslespill som du selv må finne ut hvordan fungerer før det kan løses – mens du hører forskeren sipper på kaffen sin foran deg.

Jeg kan ikke ta noen eksempler på hvordan disse puslespill-boksene fungerer direkte fra spillet, for da røper jeg hvordan spillet kan løses.

Men i korte trekk er dette puslespill som krever at du bruker hodet for å først finne ut hvordan boksen fungerer, hvilken knapp som gjør hva, og hvilken del som går hvor.

Og når du endelig mener du har en forståelse på hvordan den fungerer må du prøve å finne ut hva som er målet med puslespillet, for så til slutt prøve det ut i praksis og løse puslespillet – løser du det er det videre til neste nivå, og neste boks.

Konseptet er helt unikt og genialt. Jeg har aldri følt meg så dum og smart på en og samme tid før.
Først sitter du der og klør deg i hodet, så ser du noe som tar deg et steg videre, og plutselig føler du deg kjempesmart igjen.

Grafikken er også nydelig. Den er enkel, lys, glatt og fin. Lydene rundt deg gir en atmosfære av å faktisk være der i rommet.
Og det at dette spillet også skjer inne i et VR-system gjør jo alt mye mer realtisk.

Spillet bærer også på mye mystikk, og uten å røpe noe kan jeg si så mye som at historien i spillet gjorde at jeg bare måtte fortsette. Jeg måtte forstå helheten i alle puslespillene, og hvorfor jeg i det hele tatt var en del av dette eksperimentet.

Dette er så langt det beste spillet jeg har prøvd i VR og jeg anbefaler dette på det sterkeste.
Selvfølgelig er det ikke feilfritt, og jeg ble ofte frustrert av at boksen ikke roterte slik jeg ba den om ut i fra hvordan jeg holdt spillkontrolleren.

Men dette er vel faktisk mer PlayStation sin feil grunnet dårlig system når det kommer til bevegelsesensorer, og ikke spillet sin feil direkte.

Leter du etter et interessant, spennende og unikt VR-spill anbefaler jeg Statik Institute på det sterkeste!