Nå vil ikke jeg folk skal missforstå meg og tro at jeg mener damping er bra for meg, deg eller helsen vår, men jeg vil gjerne skrive litt om hvordan det å begynne med damping er det smarteste jeg noen gang har gjort.

Jeg begynte å røyke tobakk for ca 18 år siden som et resultat av gruppepress. På den tiden var det «kult» å røyke, og siden alle andre gjorde det så måtte du også gjøre det for å være en del av gjengen.
Jeg husker enda når vi gjemte oss i bakgater for å røyke sigaretter og ble kvalm av det hele – hvor teit er ikke det…

Det å begynne med røyk er noe av det dummeste jeg har gjort i hele mitt liv, men heldigvis har jeg klart å komme meg bort fra det!

For litt over fire måneder siden fant jeg ut at en venn av meg hadde kuttet ut røyken og gått over til damping i stedet. Og med alt maset fra alle rundt meg om at jeg måtte prøve å stoppe med røyken følte jeg kanskje det var på tide å prøve noe nytt.

Samme dag bestilt jeg selv en damper og gikk i spenning på hva det var jeg egentlig hadde bestilt, og om det på noen måte kom til å hjelpe meg med problemene rundt tobakk.

For saken er at tobakk har bare skapt problemer for meg når alt kommer til alt: tung pust, ingen kondisjon, hodeverk, kvalme, løs mage, dårlig ånde, ødelagte tenner, og ikke minst en helt syk halsbrann. Og der er bare noe av det…

Når du leser opp den listen så høres det jo ut som gift, og jeg har vel nå i ettertid endelig innsett at det er gift.

Jeg skal innrømme at jeg lenge prøvde å forsvare røyking. Ikke på en sånn måte at det var bra for meg eller deg, men som om det var noe jeg ikke hadde problemer med.
Jeg ble irritert når folk klaget på at jeg røkte pga at det luktet. Jeg ble irritert når vi ikke lengre fikk lov å røyke inne på puber, osv.
Ofte sa jeg «Ja, jeg vet det er farlig, men det er mitt valg og jeg liker det!», men sannheten er at jeg aldri har likt det, jeg hadde bare glemt hvor deilig det var å gå uten røyk.

Så, for 133 dager siden fikk jeg damperen min i posten, og to flasker med e-juice med smak av bringebær og mentol. Det vil si det er i dag, på skrivende dato, 133 dager siden jeg stumpet røyken og gikk over til damping – og det er kanskje det smarteste jeg noen gang har gjort!

Damping for de som ikke vet det er rett og slett en elektronisk mekanisme med en tank på toppen, hvor du fyller på en veske med smak og nikotin (eller uten nikotin om du ønsker – ikke det at jeg skjønner hvorfor noen vil dampe uten nikotin…), og inni den tanken er det en coil, det vil si en spole som blir varm som igjen varmer opp denne vesken i en bomullsdott.
Deretter trekkes dampen inn i lungene og du får en deilig smak, og blir også kvitt røyksuget.

Igjen, jeg sier ikke dette er bra for meg, eller andre, men det har uten tvil fått meg bort fra røyken, som har tusenvis av giftstoffer som er MYE verre for meg.
Etter jeg begynte med damping har jeg fått bedre pust, jeg har fått bedre luktesans, mat smaker bedre, jeg har nesten aldri hodeverk, jeg er som regel aldri lengre dårlig i magen, jeg har mye mer energi og har derfor fått mer energi til å holde meg aktiv rundt helsen min – og jeg er, ikke minst, blitt kvitt halsbrannen min som jeg har slitt med DAGLIG i 15+ år!

Det er sikkert noen som vil kommentere nede i kommentarene om at damping er farlig og skal prøve å få frem at ingen må begynne med det osv, men vennligst unngå det.
Dette innlegget handler ikke om dette er bra for oss eller ikke, jeg prøver bare å få frem hvordan det har hjulpet meg med et problem jeg selv har vært blind for.

Og ja, jeg er helt enig i at folk ikke må begynne med damping. Jeg har f.eks hørt at det er flere og flere som begynner med damping for det er «kult», og det er litt synd, for det er nøyaktig det samme som skjedde med meg rundt tobakk for 18 år siden.

Men jeg vil absolutt anbefale alle som røyker tobakk fast om å spare pengene til neste sigarettpakke og heller bestille en damper i stedet. Livet ditt vil bli forandret og du blir kvitt noe som sakte men veldig sikkert tar livet av deg.

De første ukene med damping er kanskje veldig tøft, men ikke pga det er ubehagelig eller noe, men pga du må plutselig vende deg av med vaner; som røyk mens du er i telefon, røyk etter du spiser, osv – og faktisk var det det vanskeligste med hele prosessen; all den psykiske vanen.

Men straks du er over det føler du deg som et nytt menneske!

Så planen min rundt damping nå er å sakte men sikkert vende meg av med nikotinen. Jeg bestiller veske med mindre og mindre nikotin hver gang, og til slutt kommer jeg til det punktet hvor jeg er 100% nikotin-fri – og da endelig er jeg kvitt en plage som har vært med meg over halve livet mitt, og damperen kastes i søppelet.

I fare for å repetere meg selv så vil jeg igjen få frem at jeg ikke sier damping eller tobakk er bra for helsen, men jeg vet at damping er bedre for helsen enn røyk. Og det er nettopp derfor jeg anbefaler alle som røyker tobakk om å prøve damp i stedet!

Er du en person som ikke har noen form for nikotinavhengighet så er det heller ikke noe poeng for deg å prøve damping – faktisk er det bare dumskap om du gjør det!

Les deg gjerne opp på damping. Ikke ta det jeg skriver her som god fisk og tro at dette er bra for deg, men les litt om det og gjør din egen mening rundt det.

Og jeg vil legge til en ting helt til slutt: Om du klarer å stumpe røyken uten damp eller annen hjelp, så anbefaler jeg du stumper den NÅ!