Jeg har drevet på med Oculus Rift en stund nå og har gang på gang prøvd å forklare folk hvor bra det er – men saken er at ingen skjønner det før de selv prøver.

Når jeg bestilte min første Oculus Rift (DK 2) tenkte jeg 3D. Jeg tenkte at dette her må gi en veldig kul 3D-effekt på spill. Men overraskelsen jeg fikk når jeg tok på meg Oculus og headset første gangen sjokkerte meg – og forsto fort at dette var langt fra slik jeg hadde ventet!

Denne opplevelsen er noe jeg prøver å forklare folk, for å rett og slett få dem til å prøve Oculus. Dette er noe alle må få med seg og prøve minst en gang.
Nesten alle jeg prater med om Oculus har samme synet som jeg hadde; at dette er briller som gir deg 3D-effekt. I dag har vi jo også både 3D-kino og 3D-tv. Og jeg forstår at folk sammenligner det med dette, men nei! Det er ikke det samme – dette er 100 ganger bedre!

Et eksempel på dette er muligheten til å vri på hodet og bevege deg fremover og bakover, og at bevegelsene da faktisk skjer inne i selve brillene er helt magisk. Jeg spilte et demo-spill hvor jeg skulle gå inn i et eller annet forlatt spøkelseshus. Jeg hadde problemer med å sove etterpå.

Jeg var seriøst inne i huset. Det var ikke lengre et spill, men det var jeg som var der inne. Det var jeg som gikk gjennom gangene og bøyde meg rundt hjørner for å se om det var noen der. Det var jeg som hylte som en liten jente i det en rotte løp under føttene mine. Og når du også ser en skikkelse uten ben som svever fortere og fortere mot deg er det, unnskyld språket, helt J#%=¤%!

oculus-rift-fpv-26

Realismen er helt skremmende. Det er ikke verdens beste oppløsning, og det er fortsatt datagrafikk, men dette at det er dine bevegelser som gjenspeiler seg inne i denne virtuelle verdenen er hemmeligheten til alt.

Jeg slengte meg oppi en karusell i en annen demo, og følelsen av å sitte der og merke farten øker mer og mer ga faktisk kroppen min en følelse av g-krefter. Selvfølgelig er de ikke der, men saken er at kroppen/hjernen vår er vant med å registrere disse kreftene ut i fra bevegelse – og når da realismen inne i denne virtuelle verdenen blir så ekte så lures hjernen til å føle g-krefter.

Dette er jo også mye av grunnen for at mange blir dårlige av å spille med Oculus Rift. Selv har jeg vært sjøsyk to ganger i mitt liv – en gang på sjøen, en gang på bergogdalbane inne i datamaskinen min.

Et av mine favorittspill er uten tvil Elite Dnagerous: Horizons. Spillet handler om at du er en pilot med ditt eget romskip og du kan fly rundt i en galakse med millioner av solsystemer – som trader, bonty hunter, forsker, osv.
Men opplevelsen når du tar på deg Ocolus Rift, og du faktisk sitter inne i cockpiten er helt syk. Første gangen jeg tok de på meg og så ned på «min egen kropp» ble jeg helt sjokkert. Jeg var faktisk tynn for en gangs skyld!

Og spille dette med Oculus, styrespake og throttle er helt magisk – jeg er der! Det er JEG som sitter inni skipet. Følelsen når du er i kamp mot andre skip og du hører de suser rundt deg, og du desperat ser deg rundt for å prøve å følge dem er det beste jeg noen gang har opplevd i et spill. Og når du også reiser deg opp og oppdager at du faktisk kan gå rundt inne i skipet ditt er ubeskrivelig!

Så til dere som tror at Oculus bare gir deg en 3D-effekt vil jeg si at dere tar veldig, veldig feil. Det er 3D, ja, men det er ikke den 3D-effekten vi er kjent med på kino og TV – dette er noe helt nytt.
Får du muligheten til å prøve dette en gang, så må du absolutt prøve det.

Jeg ser for meg Oculus-lignende teknologi uten tvil er fremtiden, og jeg tror mer eller mindre all form for utdanning og underholdning vil skje gjennom disse brillene.

Nå skal jeg stikke å spille Elite Dangerous!